neljapäev, 12. märts 2015

Emakeelenädal

Traditsiooniliselt pöörame emakeele päeva, 14. märtsi läheduses tähelepanu meie ilusale eesti keelele.
Esmaspäeval näitasid õpilased oma ilusat käekirja.
Teisipäeval mängisime Aliast ehk sõnade seletamismängu. Lisaks radikuliidile, jõukale, matsakale ja dogile, pidi kolmas klass ka teadma tänavusel keelevõistlusel välja pakutud sõnu. Kas teate, mida tähendab nöha, aasristmik või nuhvel?
Kolmapäeval tegime kiirtrükkimist. Digimaailmas muutub üha olulisemaks kiire trükkimisoskus, kahjuks näen vahel veel ikka lapsi, kes ühe käe ja ühe sõrmega trükivad. Fastfingersi keskkonnas loendasime ühe minuti jooksul trükitud tähtede arvu. Tasub proovida!
Kiireim õpilane, kes trükkis 192 tähte minutis oli meie klassist Mihkel. Klassi madalaim tulemus oli 86.
Neljapäeval ja reedel tegelesime lugemisega. Teksti lugemine ja selle mõistmine on kõigi teiste ainete alus. Seega on väga oluline, et laps loeks hästi ja et ta oskaks pärast lugemist ka rääkida, millest ta luges. Mõõdeti ühe minuti jooksul kõvasti ette loetud teksti hulka.  
Lugemiskiiruse-oskuse traditsioon sai alguse juba väga pikka aega tagasi. Traditsioonile pani juba ammu aega tagasi aluse üks tüdruk, kes käis meie koolis viiendas klassis ja luges 60 tähte minutis. Heaks normiks peetakse, et laps loeb 1. klassis 100 tähte, teises klassis 200 tähte ja nii edasi. 
Meie klassi parimad tulemused olid üle 800 tähe minutis ja kehvem 300 ja peale. Seega kõik lapsed loevad normi piires.
Reedel said lapsed valida nende meelest eesti keele kõige ilusamat sõna.
Kõikidest tulemustest kokkuvõtted tehakse uuel veerandil.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Aasta 2017 märksõnad

 Janeli  Kevin  Kärolin  Liis  Mihkel  Mirta Ott Anete