teisipäev, 19. november 2013

Ahhaas

14. novembril külastasime klassiga Ahhaa keskust. Enne oma õppeprogrammi sukeldumist said lapsed uudistada uut meeltenäitust, mis oli just kaks päeva tagasi avatud. See näitus oli selle poolest eriline, et sai kõikide meeltega ümbritsevat tajuda. Ka jalanõud paluti ära võtta.
Väga põnev oli oma tajusid petta ja proovida neid asju, mida silmaga ei näinud.




Lähemalt tutvusime programmis tibulaga. Uudistasime nende eluolu, tibude arengut munades päevade kaupa.

 




Saime teada, et tibud arenevad munades 21 päeva ja nende koorumine võib kesta poolest tunnist kuni ööpäevani.


Uurisime läbi mikroskoobi munakoori ja sulgesid.



Vaatlesime inkubaatorit ja panime ka oma muna sinna, mille koorumist on võimalik läbi Ahhaa keskuse interneti kaamera vaadata.
Lisaks saime munasid ka seest piiluda, läbi spetsiaalse aparaadi, mis näitas meile, kas munas on keegi sees või mitte. Meile räägiti ka sellest, et igast munast ei arenegi tibu, vaid muna peab olema viljastatud.



Päeva lõpetasime teadusteatris etendusega "Vinge muna". Mihkel Reginald paluti teistele ette näitama, kas muna on võimalik ka käes katki pigistada, tõestamaks, et koor on tõesti tugev materjal.

Nägime, kuidas on võimalik ka munadel kõndida, ilma et need puruneksid. Õppisime seda, et muna mikrolaineahjus valmistada ei saa, sest soojendamisel ta lihtsalt läks suure pauguga lõhki, kuna muna ühtlasel soojenemisel rõhk munas muutub liiga suureks. Jääme ikka keetmise juurde, kus potis muutub tahkeks kõige pealt munavalge ja alles seejärel liigub soe edasi muna sisemusse. 

Õppisime koduste vahenditega kindlaks tegema muna värskust. Mädamuna peaks pinnale tõusma, kuid meie jaoks hoitud muna oli siiski veel söögikõlbulik ja seega pinnale ei tõusnud.

See õppekäik oli väga põnev, tulime sealt ära uute teadmistega kanade ja munade kohta. Ka noored Ahhaa keskuse õpetajad kiitsid meie lapsi nutikuse ja kaasamõtlemise eest!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Aasta 2017 märksõnad

 Janeli  Kevin  Kärolin  Liis  Mihkel  Mirta Ott Anete