neljapäev, 13. november 2014

Teeme ise leiba ja võid

Kolmapäeval külastasime Ülenurme Põllumajandusmuuseumit. Lapsed said seal ise teha juuretisega leivataigent.
Iga laps voolis saadud taignast toreda pätsikese, mille hiljem ka ära sõi.

Leivakesed pandi kuuma ahju, mida peab enne hoolega kütma.

Vanasti hoiti juuretist ja tainast leiva-astjas.

Kui leivad ahjus, asusime või tegemise juurde. Kõik lapsed seisid ümber laua järjekorras, et saaks ikka natukene kaasa aidata.

Võid tegime rammusast rõõsast koorest. Kuigi muuseumis on ka oma lehm, kuid tema piima ei anna.

Valminud või

Leivavili rukis


Vanasti kuivatati vilja partel

Põllult lõigati vili sirbiga ja seoti vihkudesse

Vilja seemned-terad saadi kätte kootidega pekstes

Terade puhastamiseks aganatest kasutati tuulamist 

Käsikiviga vilja jahvatamine

Lõpetuseks vaatasime filmi, kus võrreldi leivategu tänapäeval ja vanasti. Filmi näitamise toas tabas õpetajat suur nostalgiahetk, seal olid sellised klapiga pingid, mille taga mina väiksena õppisin. Lastele sellest rääkides tekitasid need kõneainet veel järgmisel päevalgi. Neil tekkis küsimus, kuidas siis õpikud seal laual seisid, kui see laud kaldus on ;)
Lõpetuseks saime veel enda tehtud leiba ja võid, mis maitsesid imehea!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Aasta 2017 märksõnad

 Janeli  Kevin  Kärolin  Liis  Mihkel  Mirta Ott Anete