teisipäev, 21. jaanuar 2014

Intervjuu

Selle nädala eesti keele tunde alustasime intervjueerimisega.
Alustuseks loosisime endale selle kuulsa ja kummalise, keda esimesena intervjueerida, oma klassikaaslaste seast.
Enne veel kui asja kallale sai asutud, tuletasime meelde küsisõnad, küsimuste koostamise, viisaka suhtlemise, intervjuu alustamiseks nõusoleku küsimise ja lõpetuseks tänamise.
Peale kahes rollis, nii ajakirjaniku kui vastaja omas olemist, võisime öelda, et küsitleda on keerulisem, sest mõnikord võivad vastused olla sellised, mida kirjagi ei oska panna.
Tänases eesti keele tunnis riputasime kõik intervjuud seinale vaatamiseks ja tegime iseseisvalt kokkuvõtteid. Uurides ja puurides, saime teada, et:
1. meie klassi peale kokku on lastel 8 õde ja 7 venda
2. kuus õpilast on sündinud paaris kuupäeval
3. 2 meie klassi õpilasel on sünnipäev suvel
4. 7 õpilast on sündinud Tartus
5. 4 õpilase lemmiktelesaade on "Kättemaksukontor"
6. 3 õpilasele lemmiklaulja on meeslaulja
7. kõige rohkem tähti oli "San Sebastiano" laulu pealkirjas, mis oli ühe tüdruku lemmiklaul
8. ainult ühel õpilasel oli lemmiktoiduks magus söök

Ka koduseks tööks jäi intervjuu tegemine omal valikul, kas mõne koolitöötajaga või hoopiski õhtul kodus mõne pereliikme või niisama tuttavaga.
Kiidan kahte õpilast, kes kasutasid kohe juhust ja palusid intervjuud meile pealinnast külla sõitnud pärimuskultuuri tüdrukult. Neiud olid meelitatud ja intervjuu lõppedes paluti muidugi ka autogrammi.

Killukesi kodus tehtud intervjuudest:
Üks külalistest Merike Paberits ütles, et tema lemmiktund koolis oli flööditund ja, et tema on uhke selle üle, et lõpetas muusikakooli. Samuti mainis ta veel, et tema lemmikraamat on "Munk, kes müüs Ferrari".
Teine külaline Kadri Kalda, kes töötab nukuteatris nukunäitlejana ütles, et tema sünnipäev on 24. veebruaril, nagu meie klassi Liisilgi. Tema lemmiksöök on süte peal tehtud ahjukartulid. Kui ta saaks külastada ükskõik millist kohta maailmas, siis valiks ta India, just selle maa värviküllasuse, ilusa muusika ja harmooniliste inimeste pärast.
Meie töötaja Piret Oijala ütles intervjuus, et tema lemmikained koolis olid eesti ja vene keel. Oma lemmiksöögiks peab ta maksakastet, kartuliputru ja punapeedisalatit. Reisida tahaks ta Rootsi, loodetavasti see soov kunagi ka täitub. Kolm sõna, mis kirjeldavad teda kõige paremini on tema sõnade järgi abivalmis, kiire ja heasüdamlik.
Forograaf Merle Värv on sündinud õpetajaga samal päeval- 25. oktoobril. Oma hobiks peab ta mäesuusatamist. Reisida tahab ta Alaskale, just puutumata looduse pärast.
Elgitha ema Riina ütles antud intervjuus, et tema lemmiklaulja on Tõnis Mägi. Tema lemmiktoit on punane kala. Et ta on uhke oma laste üle ning selle üle, et elab maal.
Liisi ema Anu kohta saime teada, et tal on 4 õde ja 4 venda. Tema lemmiktund koolis oli kehaline kasvatus. Lemmiktelesaade aga "Riskikuller" ja uudised. Uhke on ta oma lapse üle.
Raikko isa Priit peab oma lemmiktelesaateks "N.C.I. Kriminaliste" ja talle meeldib väga laul "Tiigrikutsu". Lemmikaine koolis oli ajalugu, lemmikraamat aga "Vahva sõdur Švejk". Lõpetuseks iseloomustas ta ennast kolme sõnaga: ilus, tark ja osav.
Vaieldamatult klassis etteloetud intervjuudest kõige popim (tekitas nalja ja naeru) oli intervjuu Mihkli isa Meelisega. Tal on kaks õde ja kaks venda. Tema lemmiktelesaade on "Kuldvillak" ja lemmiktund kirjandus. Lemmikraamatuks "Kolm musketäri". Uhke on ta selle üle, et ta on suur ja ilus ning kolm sõna, mis teda kõige paremini iseloomustavad on paks, pehme ja armas.
Lõpetuseks tõdesime koos, et intervjuu tegemine ja teise inimese tähelepanelik kuulamine annab meile väga palju uusi teadmisi nende inimeste kohta, kes on iga päevaselt meie kõrval.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Aasta 2017 märksõnad

 Janeli  Kevin  Kärolin  Liis  Mihkel  Mirta Ott Anete