reede, 31. jaanuar 2014

"Toit ja tervis" Ahhaas

Kolmapäeval külastasime Ahhaad, et omandada uusi teadmisi toitumisest. 
Alustasime töötoaga "Koogikeemia", kus lapsed said uusi teadmisi toiduainetest. 
Rääkisime koogi tegemisest ning ühe korraliku koogi olulistest koostisosadest.
 Lapsed jaotati nelja gruppi ning nende ülesandeks oli valmis segada koogi tainas ette antud retsepti järgi. Tutvusime lühenditega spl, tl ning 1/2, sest retseptis pidi kõiki neid asju teadma. 
Iga grupp sai natukene erineva retsepti. Ühel puudus muna, teistel küpsetuspulber, kolmandad tegid koogi sojapiimaga ning viimane grupp täitsa tavalise koogi.                                       


Koogid küpsetati valmis 6 minutiga mikrolaineahjus, kõik lapsed said näha ja proovida, millised näevad koogid välja ning mis maitsega nad on.

Edasi ootasid meid tööülesanded töölehtede näol. Lapsed pidid neid täitma otsides Ahhaa keskuse saalidest üles õige eksponaadi ning sealt vajalikku infot uurides. Jooksmist ja uurimist oli päris palju.
Seejärel saime minna laborisse laboratoorset tööd tegema. Loomulikult olime kõik nagu ehtsad teadlased, tõmbasime selga kitlid ning kätte kummikindad. 
Seekordseks teemaks oli neer. Lastele räägiti neeru ülesannetest ja funktsioonist meie kehas. Nad valmistati ette kohtuma päris ehtsa neeruga. Kui neerud kandikutele asetati, said nad neid nuusutada ning katsuda. Julgemad said ülesandeks skalpelliga need pikuti pooleks lõigata, et näha, mis seal sees on. 


 Lõpetuseks osalesime teadusteatri "Koogist kakaks" etendusel, kus Raikko oli see julge, kes sai koos noore teadlasega võidu küpsist süüa. Muuseas Raikko võitis ja teda ootas ka auhind tassi vee näol, sest peale küpsise söömist on suu väga kuiv.
Meile näidati kuidas käib seedeprotsess, kui pikad on soolikad ja kõike muud toitumise juurde käivat. Lapsed pidid ka ära arvama, kui palju toodab täiskasvanu päeva jooksul sülge. Selleks oli pandud lauale kolm erineva suurusega pudelit: 0,33, 0,5 ja 1,5. Põnev oli teadmine, et sülge toodame me kõige suurema lauale pandud koguse päeva jooksul.

Päeva lõppedes olid laste silmad säravad, aju tegeles uute teadmiste analüüsimise ja meelde jätmisega. Loodame, et selliseid toredaid praktilisi õppepäevi tuleb veel. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Aasta 2017 märksõnad

 Janeli  Kevin  Kärolin  Liis  Mihkel  Mirta Ott Anete