teisipäev, 7. jaanuar 2014

Uue aasta unistused


Olemegi astunud üle 2014. aasta lävepaku. See samm oli uhke ja ilus ning loodetavasti ootab meid selle aasta toas ees palju põnevaid asju. Kindlasti avastame sealt uusi teadmisi, vahvaid üritusi, suurepäraseid sündmusi, nii koos klassi kui ka kooliga ja loomulikult ka toredaid üllatusi just siis, kui me neid kõige vähem oodata oskame.
Vaadates veel korraks üle õla tagasi näen ühtset klassi, kus õpivad targad ja arukad lapsed ja seda mitte ainult klassijuhataja arvates, kuid kuulen tihti kiidusõnu ka teistelt aine- ja asendusõpetajatelt. Lapsed on nutikad, leidlikud, loovad ja väga kaasalöövad. Aitäh Teile kallid lapsevanemad, sest suur töö on juba tehtud kodus.Nad on innustunud õppimisest, mulle tundub, et neis on ikka veel seda koolirõõmu, mis on iga lapse jaoks nii vajalik.
Mulle õpetajana teevad südame soojaks need pisikesed lausekillud, mida kuulen neid ikka aeg-ajalt ütlemas. Näiteks kui keegi on olnud päeva haiguse pärast kodus, siis tagasi tulles on klassis kuulda seda, kuidas tal kodus igav oli ja ta ikka kangesti kooli tahtis või et ees ootavaid sündmusi ei jõua ära oodata (ka teatrikülastust).
Nii palju kui võimalik, proovime olulisi otsuseid alati üheskoos vastu võtta, et neil tekiks tunne, et nad saavad ise otsustada, kuid samas peavad ka oma otsuste eest ise vastutama. Väga oodatud on kõiksugu salajased hääletused, reeglite koostamised ning muud klassisisesed ühised arutelud (olgu see siis Playbacki loo, näidendi osade või mõne muu asja valmine).
Veel enne kui vaatame natuke uues aastas ringi, tahan tänada päkapikke, kes minu kingikotti "raamatuid" sokutasid. Mulle tõesti meeldib väga lugeda, võimaluse puudumisel olen seda valmis tegema ka teki all taskulambiga ;)
Uut aastat alustavad osad täiskasvanud tavaliselt lubaduste andmisega, kuid meie püüame seda aastat alustada hoopis unistamisega.
Augustis õppeaasta avaseminaril Valgas rääkis meile EstCube eestvedaja Mart Noorma, et unistada tuleb suurelt, tema juttu võib tõesti uskuda.
Unistada saab suurelt ja unistada saab väikselt.
Unistada võib egoistlikult või teistele mõeldes.
Unistada saab salaja või avalikult.
Unistada saab kollektiivselt või individuaalselt.
Unistada võib noorelt ning vahel ka vanana.
Unistada saab suur ja unistada saab väike.
Unistada saab president ning unistada saab vaene.
Unistada saab täna ja unistada saab homme.
Unistused on täituvad ja mõnikord ka täitumatud.
Unistused on rõõmsad ja kurvadki vahel.
Unistused on peaaegu alati lootusrikkad, edasipüüdlevad ja südamest tulevad.
Loodan, et alanud aasta on meie kõigi unistuste aasta või siis vähemalt selline, kus üks unistus tõesti täitubki.
Unistusterohket uut aastat!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Aasta 2017 märksõnad

 Janeli  Kevin  Kärolin  Liis  Mihkel  Mirta Ott Anete