Kolmapäeval külastasime Ülenurme Põllumajandusmuuseumit. Lapsed said seal ise teha juuretisega leivataigent.
Iga laps voolis saadud taignast toreda pätsikese, mille hiljem ka ära sõi.
Leivakesed pandi kuuma ahju, mida peab enne hoolega kütma.
Vanasti hoiti juuretist ja tainast leiva-astjas.
Kui leivad ahjus, asusime või tegemise juurde. Kõik lapsed seisid ümber laua järjekorras, et saaks ikka natukene kaasa aidata.
Võid tegime rammusast rõõsast koorest. Kuigi muuseumis on ka oma lehm, kuid tema piima ei anna.
Valminud või
Leivavili rukis
Vanasti kuivatati vilja partel
Põllult lõigati vili sirbiga ja seoti vihkudesse
Vilja seemned-terad saadi kätte kootidega pekstes
Terade puhastamiseks aganatest kasutati tuulamist
Käsikiviga vilja jahvatamine
Lõpetuseks vaatasime filmi, kus võrreldi leivategu tänapäeval ja vanasti. Filmi näitamise toas tabas õpetajat suur nostalgiahetk, seal olid sellised klapiga pingid, mille taga mina väiksena õppisin. Lastele sellest rääkides tekitasid need kõneainet veel järgmisel päevalgi. Neil tekkis küsimus, kuidas siis õpikud seal laual seisid, kui see laud kaldus on ;)
Lõpetuseks saime veel enda tehtud leiba ja võid, mis maitsesid imehea!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar